Hey please wait Still loading

Image

Greece Ahead ή μια από τα ίδια;

MAY 8 2016 | ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ

Έξι χρόνια, μνημόνια, διαπραγματεύσεις, αντιαναπτυξιακά μέτρα, φοροεισπρακτικές μεταρρυθμίσεις και πλήρης ισοπέδωση της κοινωνίας και της αγοράς. Και από κανένα φορέα δεν παρουσιάζεται ένα όραμα. Ένα σχέδιο για το αύριο της χώρας.

Ας μην γελιόμαστε και ας μην στρουθοκαμηλίζουμε. Η χώρα θέλει στη πραγματικότητα τουλάχιστον 10-15 χρόνια για να επανέλθει σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης. Δεν είναι όμως πια αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι αν θα αποφασίσουμε ότι σταματάμε εδώ και τώρα, τα ψέμματα και τις δήθεν μεταρρυθμίσεις και βάλουμε στο τραπέζι τι οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. Γιατί μέχρι σήμερα, κόμματα, φορείς, προσωπικότητες και επαίοντες, παρουσιάζουν αποσπασματικές προτάσεις δημοσιονομικού ή συντεχνιακού χαρακτήρα, χωρίς ένα feasibility study.

Τα οικονομικά μοντέλα που επικράτησαν στη μεταπολίτευση ήταν ψηφοθηρικά και «άρπα κόλα». Συλλήβδην. Κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις έσβησαν εν τη γενέσει τους κάτω από την σαρωτική πίεση των εθνικά επιζήμιων συνδικαλιστών και των κρατικοδίαιτων επιχειρηματικών interest lobbies.

Ναι, ας μιλήσουμε επιτέλους και για αυτή την πλευρά του νομίσματος. Γιατί έχουν χυθεί τόνοι μελάνι για την μια πληγή. Ας δούμε λοιπόν κατάματα και την άλλη. Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δεν είναι καλή εκ προοιμίου. Οι παραδοσιακή επιχειρηματικότητα φέρει τεράστια ευθύνη γιατί δεν υπηρέτησε ποτέ την ελεύθερη οικονομία, αλλά ήταν πάντα στιβαρός κρίκος στην αλυσίδα της διαφθοράς. Πως μπορεί να παραμείνει χωρίς να «μεταρρυθμιστεί» και ή ίδια, στο τραπέζι του διαλόγου; Τι έχει να συνεισφέρει;

Το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό: Greece Ahead ή μια από τα ίδια και διαιώνιση της αποτυχίας;

Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τη βιομηχανία; Μα από τα αλήστου μνήμης ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα), όλες οι οικονομικές αναλύσεις φοιτητών ή καθηγητών κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: η βιομηχανία δεν είναι επιλογή για την ελληνική οικονομία. Το 2016 μοιάζει περισσότερο με κακόγουστο αστείο.

Τουρισμός; Δεν τον κάναμε βιομηχανία. Δεν υπάρχει όραμα, ούτε σχέδιο, ούτε κανόνες. Ούτε καν branding. Η καμπάνιες αντιμετωπίζονται ως προσωπικά διαφημιστικά spec του εκάστοτε υπουργού ή ΓΓ ΕΟΤ. Καμία συνέχεια, καμία συνέπεια, κανένα κτίσιμο εικόνας.

Παρόλα αυτά, ο τουρισμός είναι κυρίαρχο στοιχείο του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Αρκεί να αποφασίσουμε ποιό προιόν θέλουμε να είμαστε και να υποστηρίξουμε την απόφαση αυτή με επαγγελματισμό και συνέπεια.

Branding; Άγνωστη λέξη για το προιόν Ελλάδα. Πέρα από το ήλιος, θάλασσα, ουρανός, souvlaki, tzatziki, mousaka, αδυνατούμε να εκμεταλευτούμε αυτό που απλόχερα η ιστορία και η γεωγραφία προσέφερε στους κατοίκους αυτού το κομματιού της γης. Τραγικό και χαρακτηριστικότερο όλων, το ότι επιτρέψαμε να εξευτελιστεί ένα από το μοναδικά και ισχυρότερα brands στην ιστορία του marketing: της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι ευθύνες είναι βαριές σε πολιτικούς χειριστές αλλά και στους «επενδυτές».

Αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή; Νέες καλλιέργειες, νέες τεχνολογίες, συσκευασία, branding, marketing και εξωστρέφεια, είναι τα συστατικά που θα επιτρέψουν στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο να παραμείνουν onboard την επόμενη μέρα. Ένα μικρό παράδειγμα στρεβλής διαχείρισης, το οποίο έγινε και μνημονιακό ζητούμενο, είναι η εμμονή στο «ελληνικό» μοσχάρι, μια τρύπα στο εμπορικό ισοζύγιο, όταν η χώρα παραδοσιακά και ιστορικά ήταν παραγωγός αμνοερίφιων και χοιρινού.

Τελευταίο, σκοπίμως, άφησα τον χώρο που εκτιμώ ότι θα πρέπει να τεθεί επικεφαλής στη διαμόρφωση του νέου μοντέλου της χώρας: τεχνολογία και καινοτομία. Αναστροφή στο brain drain, εξωστρεφείς επιχειρήσεις, success stories, investment opportunities. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε εναλλακτικό ευρωπαικό valley αν βρεθεί το πολιτικό προσωπικόμε δυνατότητα αντίληψης των αναγκών, την ικανότητα σχεδιασμού των κινήτρων και του πλαισίου και τέλος, με λίγο όραμα.

Το 2016, δεν ανακαλύπτουμε ούτε τον τροχό, ούτε την πυρίτιδα. Επιλογή μοντέλου επιτυχημένου και προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας απαιτείται.